Op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Over ons huis, onszelf en alles wat we beleven. Maak het jezelf gemakkelijk en schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Aanmelden

Arlon Luijten

Arlon ontwikkelt theatrale speelvelden die de wereld binnen en buiten het theater overbruggen, en die elementen combineren uit opera, theater, amusement, mythologie, serious gaming, technologie, onderzoek en onderwijs.

Arlon Luijten

Arlon studeerde aan de Toneelakademie Maastricht en ontving bij het afstuderen de Hustinxprijs. Arlon ontwikkelt theatrale speelvelden die de wereld binnen en buiten het theater overbruggen, en die elementen combineren uit opera, theater, amusement, mythologie, serious gaming, technologie, onderzoek en onderwijs.  Hij daagt publiek, burgers, kunstenaars, ondernemers, wetenschappers en overheid uit om hierin samen te werken. Als regisseur maakt Arlon veelvormige en gelaagde voorstellingen (muziektheater, opera, installaties en events) die conceptueel geconstrueerd, en tevens doorspekt zijn met een grote theatraliteit en spectaculaire show-elementen. Op deze manier stelt hij het idioom uit de zogenaamde hoge -, en lage cultuur op de proef en daagt verschillende doelgroepen uit in hun kijkgedrag en -ervaring.

Zijn voorstellingen worden altijd met nieuwe composities en live-muziek gespeeld door een verrassende combinatie van performers. Zijn werk werd geproduceerd door o.a. ALBA Theaterhuis, KORZO, Operadagen Rotterdam, Holland Opera, Kameroperahuis. Tussen 2012-2016 ontwikkelde Arlon voor de Operadagen Rotterdam de stadsopera ‘PARSIFAL, playingfields’ met als onderdeel daarvan een game-performance, gemaakt ism TU Delft, DRIFT (EUR) en diverse stads-partners. Parsifal playingfields ontving van de TU Delft de ‘Mekel-prize for responsible innovation’. Sindsdien onderzoekt hij interactiviteit en gamification als dramaturgisch middel om het publiek niet alleen te laten deelnemen, maar ook medeplichtig te maken aan het kunstwerk.

In 2018 richt hij ‘Little Wotan’ op, een Stadslaboratorium waarin hij dit werk en deze werkmethode uitdiept en doorontwikkeld. Rotterdam is de thuishaven voor Little Wotan. Arlon is als docent werkzaam aan verschillende bachelor-, en masteropleidingen (Codarts,Artez, Toneelschool Maastricht, Theaterschool Amsterdam). Als researcher is hij betrokken bij het lectoraat ‘performance-practices – Hamel’ 2012-26. Dit onderoek krijgt een vervolg in ‘GAMPSISS’;een 4-jarig samenwerkingsproject (2017-2021) tussen Codarts, WDKA, TU Delft en De Erasmusuniversiteit. Hierin onderzoekt en ontwikkelt hij ‘Gamefull Music Performances for Smart, Inclusive and Sustainable Societies’. Sinds 2016 is Arlon Nederlands lid van het Europees Cultureel Parlement. Hierin werkt  werkt hij aan nieuwe internationale samenwerkingen.

 

In het kort

  • Studeerde aan de Toneelakademie Maastricht en ontving bij het afstuderen de Hustinxprijs.
  • Zijn werk werd geproduceerd door o.a. ALBA Theaterhuis, KORZO, Operadagen Rotterdam, Holland Opera, Kameroperahuis.
  • Onderzoekt interactiviteit en gamification als dramaturgisch middel om het publiek niet alleen te laten deelnemen, maar ook medeplichtig te maken aan het kunstwerk.
  • Richtte in 2018 ‘Little Wotan’ op, een Stadslaboratorium waarin hij dit werk en deze werkmethode uitdiept en doorontwikkelt.
  • Is als docent werkzaam aan verschillende bachelor-, en masteropleidingen (Codarts,Artez, Toneelschool Maastricht, Theaterschool Amsterdam).

Little Wotan

MEER BATAVIEREN
Zoek