Op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Over ons huis, onszelf en alles wat we beleven. Maak het jezelf gemakkelijk en schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Aanmelden

Kika Sprangers

“De integriteit van sound. Dat is waar muziek begint.” Saxofoniste Kika Sprangers (1994) raakt haar publiek met haar lyrische, melodieuze spel en karakteristieke geluid. Muzikaal uit ze zich niet alleen in haar saxofoonspel maar ook in eigen kleurrijke en meeslepende composities waarin melancholie en royale harmonieën de boventoon voeren.

Kika Sprangers

Saxofoniste Kika Sprangers (28-09-1994) raakt haar publiek met haar lyrische, melodieuze spel en karakteristieke geluid. Muzikaal uit ze zich niet alleen in haar saxofoonspel maar ook in eigen kleurrijke en meeslepende composities waarin melancholie en royale harmonieën de boventoon voeren.

In 2016 rondde Sprangers haar conservatoriumstudie in Utrecht af met een eindexamenconcert dat werd beoordeeld met een ‘9 met onderscheiding’. Tijdens haar studie werd ze geselecteerd als leider van de saxofoonsectie van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest onder leiding van Martin Fondse. De ervaring die ze opdeed tijdens de tournee met dit orkest heeft haar gevormd tot de muzikante die ze nu is: niet bang zijn om op te vallen, op te staan en een verhaal te brengen aan haar luisteraars. Het NJJO werkte in het kader van het Jong Metropole (een samenwerking met het NJO) met sterdirigent, componist en arrangeur Jules Buckley (Metropole Orkest).

Momenteel legt Sprangers haar focus op haar kwintet en Large Ensemble (een uitbreiding van haar kwintet met de drie zangeressen Sanne Rambags, Anna Serierse en Marit van der Lei en een vierkoppige blazerssectie). Hoogtepunten met deze formaties waren te horen bij inJazz, Tivoli Cloud Nine, het Bimhuis , Sena Laureate Amersfoort Jazz en het Grachtenfestival. Voor dat laatste won Sprangers de Grachtenfestival-pitch. Ze schreef een vierdelige suite aan de hand van kunstwerken uit “De Stijl”. In februari 2017 verscheen haar eerste EP “Leaves of Lily” met eigen composities uitgevoerd met beide formaties. Deze EP kreeg vier sterren in het Parool en Sprangers werd omschreven als “een persoonlijkheid met een volwassen geluid, flair en bevlogenheid.”

Samen met haar ensembles tourde Kika vorig jaar als Young Vip langs de vooraanstaande Nederlandse jazzpodia en festivals (Bimhuis, LantarenVenster, Transition Festival) en speelde ze met haar kwintet op het North Sea Jazz Festival dat door de Jazzism geroemd werd: “Sprangers maakt alle beloftes waar met een geweldige set”. Daarnaast won Sprangers de prijs voor het beste arrangement en uitvoering van “The One Step” (Peter Hertmans) op het international B-jazz contest. All about jazz beschreef Sprangers als “een muzikale avonturier die een sterke groei en volwassenheid laat zien”. In november tourde ze met haar kwintet door Indonesië.

Dit jaar neemt ze haar debuutalbum “Human Traits” op met haar Large Ensemble, tourt ze met haar kwintet door China, schrijft ze de compositie-opdracht voor het Grachtenfestival, en is ze in het najaar met haar Large Ensemble en kwintet te zien op de Nederlandse jazzpodia. Fotografe Karen van Gilst maakt speciaal voor Sprangers’ nieuwe composities een portretreeks die tijdens de concerten de muziek visueel zal ondersteunen. Het avontuurlijke ensemble streeft naar vrijheid binnen de door Sprangers’ opgelegde muzikale kaders, zodat elk concert een unieke ervaring is voor zowel de musici en de luisteraars.

In het kort

  • In 2016 rondde Sprangers haar conservatoriumstudie in Utrecht af met een eindexamenconcert dat werd beoordeeld met een ‘9 met onderscheiding’
  • tourde als Young Vip langs de vooraanstaande Nederlandse jazzpodia en festivals (Bimhuis, LantarenVenster, Transition Festival) en speelde met haar kwintet op het North Sea Jazz Festival
  • Momenteel legt Sprangers haar focus op haar kwintet en Large Ensemble (een uitbreiding van haar kwintet met de drie zangeressen Sanne Rambags, Anna Serierse en Marit van der Lei en een vierkoppige blazerssectie).
  • In februari 2017 verscheen haar eerste EP “Leaves of Lily” met eigen composities
  • Dit jaar neemt ze haar debuutalbum “Human Traits” op met haar Large Ensemble,
  • Ze schrijft de compositie-opdracht voor het Grachtenfestival
MEER BATAVIEREN
Zoek