Op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Over ons huis, onszelf en alles wat we beleven. Maak het jezelf gemakkelijk en schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Aanmelden

Batavierhuis viert International Jazz Day samen met Rotterdamse jazzpodia

17 april 2023

Batavierhuis viert International Jazz Day samen met Rotterdamse jazzpodia

Op 30 april wordt International Jazz Day gevierd in grote steden over de hele wereld. In Rotterdam bundelen het Batavierhuis en Stichting Gillespie hun krachten om een stadsbreed programma te presenteren met de meest innovatieve en opwindende jonge jazzbands uit Rotterdam! Maar liefst drie van de vier acts zijn afkomstig uit het Batavierhuis. De concerten vinden plaats op verschillende podia in de stad, zoals het Heerenhuys, Jazzcafé Dizzy, het Batavierhuis en het Westerpaviljoen. In de Doelen strijden Codarts-studenten om de prestigieuze Erasmus Jazz Prijs.

UNESCO riep 30 april uit tot de jaarlijkse International Jazz Day naar een idee van de legendarische toetsenist Herbie Hancock. Het doel van deze dag is de kunst van jazzmuziek te vieren, met een nadruk op de rol die het heeft om mensen te verenigen in alle uithoeken van de wereld.

FENIX
Speciaal voor de gelegenheid staat in het Batavierhuis om 16.30 uur Fenix op het programma, een elektro-akoestische jazzband waarin ambient synths, lyrische melodieën en rauwe grooves samenkomen. Hun muziek heeft een open en speels karakter waarbij een gedeelde voorliefde voor improvisatie en muzikale spontaniteit zorgt voor echte in-het-moment muziek. Fenix bestaat uit vier jonge jazzmusici en componisten die zichzelf de afgelopen jaren hebben gemanifesteerd als “usual suspects” in de Nederlandse jazzscene. Geïnspireerd door artiesten als Flying Lotus, Donny McCaslin, Avishai Cohen en ADHD, staat de band garant voor een intieme en tegelijkertijd festivalwaardige ervaring.

Line-up:
Kika Sprangers – saxofoon
Robert Koemans – piano
William Barrett – contrabas
Willem Romer – drums

Programma route 30 april
International Jazz Day biedt de kans om binnen een dag deze bands aan het werk te zien. Het programma begint ’s ochtends in het Heerenhuys met een concert van het NOHMI Accoustic Trio met de Zuid-Koreaanse pianist en componist Miran Noh. Vervolgens leidt de route naar Jazzcafé Dizzy voor een optreden van het kwintet rond rietblazer en componist Loek van den Berg. In dit historische jazzcafé is tevens een platen- en cd-markt te vinden. In de namiddag treedt in het Batavierhuis de furore makende groep Fenix op. In de avond wordt International Jazz Day afgesloten in Westerpaviljoen door een gelegenheids-superband die werd samengesteld door drummer Sander Smeets (Dutch Jazz Collective). Jamsessies horen bij jazz en na het concert zullen de muzikanten die gedurende de dag hebben gespeeld zich aansluiten bij Smeets en band voor een stomende jam.

11.30 uur, Heerenhuys: NOHMI
14.30 uur, Jazzcafé Dizzy: Loek van den Berg Quintet
14.30 uur, de Doelen: Finale Erasmus Jazz Prijs
16.30 uur, Batavierhuis: FENIX
21.00 uur, Westerpaviljoen: Sander Smeets 4 en afsluitende jamsessie van alle deelnemende musici

Bezoekers die in de voorverkoop kaarten kopen maken kans op een Zennez Records CD of LP van een van de optredende musici.

 

Zoek