Op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Over ons huis, onszelf en alles wat we beleven. Maak het jezelf gemakkelijk en schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Aanmelden

Niek Baar

Ik ben Niek Baar, een klassiek violist uit Rotterdam. Ben hier geboren in 1991 en woon tegenwoordig voor de helft in Rotterdam en Berlijn.

Niek Baar

De Rotterdamse violist Niek Baar (1991) studeerde aan de Hochschule für Musik ‘Hanns Eisler’ in Berlijn bij Professor Stephan Picard waar hij in juli 2016 afstudeerde met de hoogst mogelijke score. Daarna vervolgde Niek zijn studie bij Christoph Poppen in München. Ook heeft Niek les gehad onder andere Peter Brunt en Philippe Graffin, beide verbonden aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

In januari 2018 won Niek de eerste prijs tijdens het Nederlands Vioolconcours ‘Oskar Back’. Eerder won Niek prijzen op onder andere het ‘Prinses Christina Concours’ en het ‘Davina van Wely’ vioolconcours in 2009. In december 2015 ontving Niek de ‘Kersjes Vioolbeurs’ in Het Concertgebouw, Amsterdam. Ook internationaal won Niek meerdere prijzen, zo was hij in 2014 de eerste Nederlandse violist die ooit de finale haalde van het prestigieuze ‘Johann Sebastian Bach Concours’ in Leipzig Ook won Niek op zijn twintigste de eerste prijs van het internationale ‘Solo Bach concours’ in Londen en werd hem tijdens het ‘Kronberg Festival’ in Duitsland de ‘Grommek Prijs’ voor jonge violisten uitgereikt ter waarde van 10.000 euro.

Niek speelde als solist in zalen als het ‘Gewandhaus’ in Leipzig, Het Concertgebouw in Amsterdam en de Philharmonie in Berlijn. Zijn debuut als solist maakte hij op zestien jarige leeftijd met het Rotterdams Philharmonisch Orkest in de grote zaal van De Doelen. Verder soleerde hij onder andere met het Radio Filharmonisch Orkest, Residentie Orkest, Noord Nederlands Orkest, Gelders Orkest, Pauliner Kammerorchester Leipzig, Camerata Berlin, en het Symfonie Orkest Koninklijk Conservatorium. Tijdens deze concerten werkte Niek samen met dirigenten zoals Markus Stenz, Otto Tausk, Arjan Tien, Phillip Pickett, Peter Biloen, Jac van Steen en Conrad van Alphen. In 2019/20 zal Niek als solist terugkeren bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Residentie Orkest. Daarnaast zal Niek ook zijn debuut maken bij het Concertgebouw Kamerorkest.

Niek bespeelt een Italiaanse viool gebouwd door Carlo Bergonzi ‘ex Vornbaum’, Cremona 1729. De viool is ter beschikking gesteld door de Tjardus Greidanus Stichting.

  • Debuteerde op 16-jarige leeftijd als Solist met het Rotterdams Philharmonisch Orkest
  • Won in 2018 de Eerste Prijs tijdens het Oskar Back Vioolconcours
  • Nam zijn debuut CD op voor de AVROTROS in 2019
  • Speelt op een Carlo Bergonzi uit 1729 gebouwd in Cremona, Italië
MEER BATAVIEREN
Zoek